Zavetišče pod Špičkom

5232 Soča

E-pošta: plan.drustvo@siol.net

4 ležišča v zimski sobi

Zavetišče je odprto od julija do septembra.

Ponudba hrane in pijače. Izhodišče za vzpon na Jalovec in okoliše gore.

Zavetišče stoji na robu melišča na vzhodni strani že od daleč vidne skalnate ostrice, imenovane Špiček. Notranji prostor je ogrevan s pečjo; v zimski sobi je štedilnik; sanitarije, voda kapnica, plinska razsvetljava.

• po lokalni cesti, ki se malo pod Kugyjevim spomenikom odcepi od vršiške ceste in pelje mimo Koče pri izviru Soče v Zadnjo Trento − 3 h 30
  • s prelaza Vršič − 4 h
  • iz doline Bavšica, čez Kanjski preval − 8 h
  • iz doline Bavšica, čez prelaz Čez Brežice in Škrbino za Gradom − 6 h
  • iz Planice, mimo doma v Tamarju in čez Jalovški ozebnik − 6 h 15

Koča pri izviru Soče (886 m) − 4.00 h; Tičarjev dom na Vršiču (1620 m) − 3.30 h ; Erjavčeva koča na Vršiču  (1525 m) − 3.45 h; Poštarski dom na Vršiču  (1688 m) − 3.45 h; Dom v Tamarju (1108 m), čez Jalovec − 5.30 h; Jalovec (2645 m) − 2.30 h; Bavški Grintavec (2347 m) − 5.30 h;

Nekdanjo italijansko vojaško opazovalnico smo preuredili v skromno zavetišče in ga odprli 6. avgusta 1950. V kasnejših letih smo ga obnavljali, opremili z ležišči, vendar je zaradi izredne lege za izhodišče na Jalovec postalo premajhno. Leta 1981 smo staro zavetišče podrli in začeli graditi novo, dodali sanitarije in zimsko sobo. Novo zavetišče smo slovesno odprli 3. julija 1983 ob 80-letnici organiziranega planinstva v občini Jesenice in 90-letnici ustanovitve SPD. Stalno ga vzdržujemo in skrbimo za dobro počutje planincev ter osebja.