Tičarjev dom na Vršiču

Trenta 85 90
5232 Soča

E-pošta: plan.drustvo@siol.net

Koča je odprta od aprila do oktobra.

Pestra kulinarična ponudba.
Izhodišče za planinske ture in plezalne vzpone, možnost organizacije raznih dogodkov.

Dom stoji na trentski strani vrha Vršič in tik nad vršiškim prelazom, prek katerega pelje cesta Kranjska Gora−Trenta−Bovec. Ima ogrevanje s kmečko pečjo, elektriko, sanitarije in prhe s toplo vodo.

• z avtom iz Kranjske Gore po vršiški cesti na prelaz Vršič
  • z avtom po regionalni cesti skozi Trento na prelaz Vršič

V času poletne sezone iz obeh smeri vozi avtobus.

Izvir reke Soče − 2 h; Poštarski dom na Vršiču − 15 min; Erjavčeva koča na Vršiču − 15 min; Vršič (1730 m) − 5 min;

Pogačnikov dom na Kriških podih (2050 m), po južnih pobočjih Prisojnika, čez zahodno ostenje Razorja in sedelce Preval − 6.50 h; Zavetišče pod Špičkom (2064 m), po SPP − 4.00 h; Koča pri izviru Soče (886 m) − 1.45 h; Dom v Tamarju (1108 m), čez Sleme − 3.15 h;

Prisank (2547 m), po Kopiščarjevi (Jeseniški) poti − 4.00 h; Prisank (2547 m), po Jubilejni poti − 5.30 h; Prisank (2547 m), po grebenski poti − 4.00 h; Razor (2601 m) − 6.30 h; Jalovec (2645 m), pod Goličico − 5.30 h;

Tičarjev dom je izhodišče za mnoge plezalne ture, opisi smeri so zajeti v knjigi Plezalni vodnik Vršič, PZS 2009.

Prvo kočo so leta 1912 zgradili člani kranjskogorske podružnice Slovenskega planinskega društva na pobudo in ob pomoči predsednika dr. Josipa Tičarja. Imenovala se je Slovenska koča in je bila “protiutež” takratni nemško-avstrijski Vossovi koči na Vršiču. Po drugi svetovni vojni smo dom v upravljanje prevzeli člani Planinskega društva Jesenice in ga obnovili. Po smrti dr. Josipa Tičarja smo v zahvalo očetu planinstva v Gornjesavski dolini in soustanovitelju gorske reševalne službe postojanko preimenovali v Tičarjev dom. Leta 1966 smo ob tedanji koči zgradili nov sodoben objekt, ki je priljubljena točka za planince in druge obiskovalce Vršiča.