Erjavčeva koča na Vršiču

4280 Kranjska gora

e-pošta: erjavcevakoca@gmail.com

Delovni čas

Koča je odprta skozi celo leto, razen od 4. do 30 novembra.

Ponudba

Pestra kulinarična ponudba.
Izhodišče za planinske ture in plezalne vzpone, možnost organizacije raznih dogodkov.
Certifikat Družinam prijazna koča in Kolesarjem prijazna koča.

Koča stoji v macesnovem gozdičku na majhni vzpetini tik pod prelazom Vršič. Ima centralno ogrevanje, ogrevanje s kmečko pečjo, elektriko, sanitarije in tuš s toplo vodo. Nudi možnost organiziranja letnih in zimskih tečajev, šol v naravi in različnih srečanj, pozimi informacije o snežnih razmerah na Vršiču. Od koče se najlepše vidi obraz Ajdovske deklice.

• z avtom iz Kranjske Gore po vršiški cesti, pozimi po cesti in bližnjicah − 3 ure
  • z avtom po regionalni cesti skozi Trento, pozimi po cesti in bližnjicah − 3 ure

V času poletne sezone iz obeh smeri vozi avtobus.

Ruska kapelica − 1 h; Ajdovska deklica (do razgledišča) − 30 min; Pokopališče ruskih vojakov − 5 min;

Tičarjev dom na Vršiču (1620 m) − 20 min; Poštarski dom na Vršiču (1688 m) − 45 min; Koča pri izviru Soče (886 m) − 2.00 h; Zavetišče pod Špičkom (2064 m), po SPP − 4.30 h; Mala Mojstrovka (2333 m), po južnih pobočjih − 2.00 h; Mala Mojstrovka (2333 m), po Hanzovi poti − 2.30 h; Slemenova špica (1909 m) − 1.30 h; Dom v Tamarju (1108 m), čez Sleme − 3.15 h; Koča na Gozdu (1226 m) − 0.45 h; Mihov dom na Vršiču (1085 m) − 1.15 h; Koča v Krnici (1113 m) − 2.00 h.

Erjavčeva koča je izhodišče za mnoge plezalne ture, opisi smeri so zajeti v knjigi Plezalni vodnik Vršič, PZS 2009.

Prvo kočo je zgradila in leta 1901 odprla kranjska sekcija Nemško-avstrijskega planinskega društva. Po prvi svetovni vojni jo je prevzelo Slovensko planinsko društvo, ki jo je popravilo in povečalo ter odprlo 30. julija 1922. Poimenovali  so jo po naravoslovcu in pisatelju Franu Erjavcu (1834–1887). Po drugi svetovni vojni smo kočo prevzeli jeseniški planinci, ki smo jo obnovili in odprli 15. septembra 1946. Leta 1949 smo iz Kranjske Gore napeljali elektriko, leta 1951 pa še telefon. Staro leseno dotrajano kočo smo podrli in jo nadomestili z novo, sodobnejšo postojanko. Slovesno smo jo odprli 1. avgusta leta 1993.