Prava poletna sezona v Zavetišču pod Špičkom

Besedilo in foto: Janko Rabič

V začetku julija smo odprli Zavetišče pod Špičkom. Ker stoji v triglavskem pogorju, na nadmorski višini 2064 metrov, je oskrbovanje najbolj zahtevno in tudi najdražje. Vso hrano, pijačo in različni drugi material moramo prepeljati s helikopterjem. Letos se je vsega nabralo za dobri dve toni. 

V zavetišču sta nova  oskrbnika Klavdija Gumzej in Vasja Seljak. Že prve dni sta zabeležila lep obisk kar kaže, da se zares začenja prava sezona v visokogorju. Prišli so že planinci iz Češke, Belgije, Nemčije, Slovencev za enkrat še ni veliko. Zavetišče je  priljubljena izhodiščna točka za vzpone na Jalovec in Bovški Grintavec. Predvsem na Jalovec je potrebna velika previdnost, saj je na posameznih mestih še sneg. Klavdija in Vasja v zavetišču poskrbita za varen in prijeten počitek, nihče ga ne zapusti lačen in žejen. Vsem  posredujeta  informacije o vrhovih, vremenu, planinskih poteh in vzponih na vrhove. 

Zavetišče je letos vključeno v akcijo Naj planinska koča 2018 v posebni kategoriji za visokogorje. Če bodo planinci zadovoljni z uslugami, upata, da bodo svoj glas oddali za akcijo, ki poteka v skupni organizaciji siol.net in Planinske zveze Slovenije.