JESENIŠKI CIRKL

Jesenice, 28. maj 2018

Krožna pot po jeseniških planinskih postojankah

Jeseniški cirkl (Jeseniške planinske postojanke po krožni poti) povezuje postojanke Planinskega društva Jesenice. Del poti poteka po Golici v Karavanški verigi, del pa v osrčju Julijskih Alp – na območju prelaza Vršič. Postojanke so lahko samostojni cilj ture ali pa jih poljubno povežemo med seboj. 

Golica se nahaja severno od Jesenic in nam ponuja čudovit razgled na zahodne Karavanke in del Julijskih Alp s Triglavom. Južna pobočja Golice so najlepša v mesecu maju, saj takrat na pobočjih cvetijo narcise – ključavnice.

Po Julijcih pot poteka po čudovitem gorskem svetu nad prelazom Vršič in nas pripelje vse do zatrepa doline Trente k izviru Soče (lahko tudi obratno). Odsek nje poteka po poti Via Alpina (od Koče pri izviru Soče do prelaza Vršič). Koče so odlična izhodišča za plezalne in planinske ture različnih težavnosti. 

Krožno pot lahko pričnete v kateri koli postojanki. Pri oskrbniku prejmete evidenčni list in ga izpolnite s svojimi podatki. Na vsaki od postojank, v zato namenjen prostor pritisnete žig, vpišete datum in prosite oskrbnika za podpis. Izpolnjen in žigosan evidenčni list pustite na zadnji postojanki, lahko ga prinesete na Planinsko društvo Jesenice ali pošljete po pošti na naslov Planinsko društvo Jesenice, Cesta železarjev 1, 4270 Jesenice, najkasneje do 19. oktobra 2018.

Krožna pot je časovno omejena na letno planinsko sezono, od 15. maja do 15. oktobra tekočega leta, ko so koče odprte. Za Zavetišče pod Špičkom, ki je odprto od 25. junija do 25. septembra (odvisno od razmer) pa je veljavna tudi fotografija z datumom.

Zadnjo soboto v oktobru bomo krožno pot skupaj zaokrožili s srečanjem vseh udeležencev 

v Erjavčevi koči na Vršiču, kjer boste vsi, ki ste oddali izpolnjene evidenčne liste, prejeli diplome in praktične nagrade. Vabilo vam bomo poslali po pošti ali  e-pošti. Evidenčni kartonček vam bomo na srečanju vrnili.

Več informacij lahko dobite na naši internetni strani www. pdjesenice-drustvo.si, na sedežu PD Jesenice, po e-pošti ali telefonu. Na voljo pa vam je tudi prijazno osebje v naših postojankah.

Obiščite nas, ne bo vam žal.