DVODNEVNA TURA PD JESENICE

Besedilo: Matija Šlibar, foto: udeleženci ture

Za 2. in 3. marca 2019 sva z Mihom v okviru vodniške ture organizirala turni smuk. Ture se je udeležilo 11 turnih smučarjev, ki so bili vabljeni iz različnih društev in družb. Po večini še vedno PD Jesenice.  

Zbor udeležencev pred PD Jesenice je potekal brez zamud in zapletov.

Sobota, 2. marec 2019 Zechnekarspitze
Odpeljali smo se v Avstrijo skozi Karavanški predor in predor Katschberg do Tamswega. S parkirišča smo se zagnali skozi gozd v breg in se zložno vzpenjali do zatrepa pod Zechnekarspitze. Vrhovi okoli nas so bili v megli, vidljivost pa zadostna, da smo pot nadaljevali proti vrhu. Vrh smo dosegli v megli. Žal je bil vršni greben (50 višinskih metrov) spihan, zato smo do križa pristop opravili peš. Spustili smo se po smeri pristopa in odsmučali po mešanem snegu nazaj do avtomobilov. Po končani turi smo se odpeljali koče Dr. Jospeh Mehrl Hutte. Pred večerjo opravili podrobno analizo dneva in se pripravili na naslednji dan.    

Nedelja, 3. marec 2019
Odhod izpred koče je bil - po zajtrku - ob 8:00. Povzpeli smo se na greben in napjrej dosegli Matehanhohe. Hop na smuči in spust v smeri planine, kjer smo si ponovno nadeli pse in se vzpeli na glavni današnji cilj - Gaipahohe. Smučanje proti Grossingalm nas je navdušilo za ponovni vzpon na Lenzenbuhel, ki nam je postregel z vrhunskimi spomladanskimi smučarskimi razmerami. Nato smo se spustili v dolino, kjer smo v sencah dreves ujeli še nekaj puhastih zavojev. Smuka je bila na parkirišču zaključena. Pri koči smo si privoščili okrepčilni napitek pred naporno vožnjo do Jesenic. Na parkirišču pred PD Jesenice smo turo uradno zaključili. 

Dva vremensko različna dneva sta nas zopet navdušila in prisotni na analizi smo bili sklepčni da v letu 2020 ponovimo dvodnevni turni smuk.

Za prevoz smo uporabili oba društvena kombija, hvala PD Jesenice, da nam je omogočilo vožnjo.

Turo sva vodila vodnika PD Jesenice – Miha Noč, in Matija Šlibar. 

Uživali smo: Aleksandra, Aleš, Andrej, Jana, Maja, Marko, Mitja, Raf, Saša, Uroš-2x, Miha in Marija