ODLIČNO VZDUŠJE NA SREČANJU

Besedilo: Janko Rabič, foto Monika Štojs

Odlično vzdušje na srečanju Jeseničanov na Golici

Lepa sončna sobota je 3. septembra 2023 poskrbela za odlično vzdušje na tradicionalnem srečanju Jeseničanov na Golici. Organizirali smo ga z namenom spodbujanja zdravega gibanja v gorski naravi. Veliko občank in občanov občine Jesenice ter drugih ljubiteljev gora se je od vsepovsod in iz različnih smeri povzpelo na 1835 metrov visok in priljubljen vrh v Karavankah. Pri naši planinski postojanki je vsem dobrodošlico zaželel predsednik Ivo Ščavničar. Poudaril je pomen hoje v gore in takšnih srečanj dobromislečih iskrenih ljubiteljev gora, vzdušju, predstavil je gospodarske dejavnosti ter vse povabil na prireditve, ki jih bo društvo prihodnje leto organiziralo ob 100 letnem jubileju. 

40-letnico bo obeležila tudi priljubljena postojanka na Golici. Leta 1979 so naši člani sklenili, da na temeljih nekdanje Spodnje koče na Golici postavijo  novo. Po petih letih priprav in gradnje so jo 3. junija leta 1984 slavnostno predali namenu. 

Na letošnjem srečanju pred kočo smo lahko slišali veliko prijetnega klepeta med udeleženci, slišali smo lepe misli o takšnem druženju, tisti najbolje razpoloženi so tudi zaplesali. Zanje in za vse ostale ljubitelje domače glasbe je s harmoniko poskrbel Vid Kokalj.


Govor predsednika PDJ - Iva Ščavničarja

Najprej iskren prisrčen pozdrav vsem, ki ste se odločili, da današnji dan preživite na tradicionalnem srečanju jeseniških planincev ob Koči na Golici. 

Lepo je, ko vsakdanje tegobe in skrbi vržeš čez ramo in se podaš v hribe, čez planine, v gore v naravo. Včasih sam, da se v spokoju narave v miru poglobiš v svoje misli, včasih s prijatelji in bližnjimi, da užiješ dobrote prijateljstva tako kot danes pa, da se pridružiš srečanju teh, ki so jim ljube planine, hribi, gore, narava.

Prepričan sem, da vam bo današnje srečanje v veselje, da nas bo vse napolnilo z novo energijo, tako, kot jo lahko da le druženje s planinci v okolju njim ljubih gora. Priložnost je, da poklepetamo o preteklih dneh, izmenjamo izkušnje okrepimo stara prijateljstva in morda navežemo nova. Da se ozremo na prihajajoče dni in morda skujemo nove načrte.

Pogled v prihodnost pa ni najbolj rožnat. Če drugo ne, tesnobo vzbujajo vse bolj očitne podnebne spremembe. Planinci prav gotovo sodimo med tiste, ki jim je ohranjanje naravnega okolja še kako mar. Organizirani v društva in njihovo zvezo lahko in tudi bomo učinkoviteje oblikovali in uveljavljali svoj pogled na ohranjanje narave še posebej gorskega sveta.

Ena od tegob s katerimi se srečujemo je tudi obremenjenost gorskega sveta z naraščajočim številom obiskovalcev. Tudi tu lahko pomagamo z organiziranimi obiski, uporabo javnih prevoznih sredstev. Današnje srečanje je priložnost da v zvezi s to problematiko izmenjamo mnenja, zbližamo svoja stališča in morda zasnujemo aktivnosti.

Glede delovanja društva na gospodarskem področju bi predvsem omenil rekonstrukcijo Koče pri izviru Soče. Ta je prav za prav že končana, je v fazi pridobivanja dovoljenj. A prinesla nam je obilo skrbi in preglavic. Zagodle so nam jih težave pri izvedbi projekta za katere nismo bili krivi, v pobočju za kočo se je odprl zemeljski podor, zaradi znanih razlogov so znatno narasle cene. Prvotni finančni načrt je tako ogrožen in mislim, da je na mestu vse člane zaprositi za pomoč. Tudi dober nasvet, kako do potrebnih sredstev bo dobrodošel. 

Naj ne zveni kot opravičilo, a zaradi naporov pri aktivnostih v Trenti smo upočasnili obnovo ostalih objektov, upajoč, da do hujših posledic ne bo prišlo. A v mnogih pogledih dotrajana Koča na Golici jo ob zadnjem dolgotrajnem nevihtnem deževju ni najbolje odnesla.

Kakor koli, obetamo si boljših časov, ko bo začela obratovati Koča pri izviru Soče. Na vse zadnje smo planinci ljudje volje in optimizma.

Naj na koncu omenim še obletnice, ki jih bomo praznovali prihodnje leto: 100. obletnice ustanovitve PDJ in 40. obletnice izgradnje Koče na Golici. Že sedaj vas vabim, da se udeležite dogodkov v zvezi z obletnicami. Najpomembnejša bosta praznično obarvano tradicionalno srečanje na Golici in razstava v Planinskem muzeju v Mojstrani, posvečeni PDJ. Upam, da nam bo uspela tudi izdaja zbornika. 

Ob tej priložnosti vas prosim, da po svojih močeh prispevate z gradivom, ki bi ga lahko vključili v zbornik oziroma na razstavo.

Hvala za pozornost in na čim več snidenj na gorskih poteh.