PRAZNIČNI DAN JESENIČANOV NA GOLICI

besedilo in foto: Janko Rabič; govor: Ivo Ščavničar

Na praznik dneva državnosti je Občina Jesenice v sodelovanju z našim Društvom organizirala pohod na Golico, priljubljen 1836 metrov visok vrh v Karavankah. Več kot 350 udeležencev se je na vrh podalo iz različnih smeri, nekateri so se povzpeli do Koče na Golici, ki leži nekoliko nižje. Veliko je bilo stalnih udeležencev, pridružili so se jim tudi novi. Tokrat je bilo med udeleženci več mladih družin, ki so še majhne otroke v nahrbtniku varno prinesli do koče. 

V počastitev dneva državnosti  je v imenu Občine Jesenice in imenu našega Društva vsem izrekel čestitke predsednik društva Ivo Ščavničar. Izrazil je zadovoljstvo, da veliko ljudi obiskuje gorsko naravo, s tem krepi telo in duha ter tke nova prijateljstva. Glede na vse bolj množičen obisk se je zavzel za omejevanje dostopov in parkiranja z motornimi vozili višje v gorah, saj je naravo potrebno čuvati in spoštovati ter jo ohraniti zanamcem. Za vedro razpoloženje je poskrbel Pihalni orkester Jesenice- Kranjska Gora. 

Za uspešno izvedbo pohoda so poskrbeli člani upravnega odbora Društva ter oskrbnika Klavdija in Bratislav s svojo ekipo. Za morebitno pomoč so bili ves čas v pripravljenosti člani Društva Gorske reševalne Službe Jesenice. 

Pohod je sodil v okvir izvajanja letošnjega programa Vodeni izleti po jeseniških hribih, ki ga koordinira RAGOR Jesenice in financira Občina Jesenice. 

GOVOR PREDSEDNIKA PD JESENICE

Srečanje na Golici ob dnevu državnosti 25.6.2023

V imenu Planinskega društva Jesenice vsem, ki ste se odločili današnji praznik počastiti na tradicionalnem 14. srečanju na Golici, izrekam iskrene pozdrave z željo, da preživite kar se da lep dan, da užijete kar največ druženja s prijatelji in ljubitelji gora, ljubitelji narave in da tako, na nam lasten način, počastimo 32. obletnico rojstva naše države. Na žalost se srečanja ne more udeležiti nihče od predstavnikov Občine a glede na dolgoletno zgledno sodelovanje sem prepričan, da vas lahko pozdravim tudi v njihovem imenu.

In seveda vsem iskrene čestitke ob današnjem prazniku, dnevu državnosti.

Verjamem, da so ob nastanku naše države mnogi gojili upanje, ki se ni ali vsaj ne v celoti, uresničilo. Morda v oči bode večanje socialnih razlik, razna nesoglasja, prevelika nihanja z leve na desno in nazaj, prepočasno uresničevanje zastavljenih ciljev, pa še bi lahko naštevali. Nobeno odraščanje ne gre brez težav, brez nepredvidenih zapletov, brez protislovij in iskanja najboljše poti. Tudi dozorevanje države ne. In menim, da smo jo jih kar uspešno prebrodili in zgradili državo, ki ji je vredno zaupati ter jo imeti za svojo in z optimizmom gledati na prihodnje dni.

A danes praznujemo in raje bi se ozrl na tisto dobro, kar nam je prinesla samostojnost. O sožitju in bitju države in s tem naše usode, odločamo sami, na demokratičen način. Zavestno smo vstopili v skupnost evropskih držav, ki nam narekuje določene omejitve in usmeritve a te so nam po mojem mnenju bolj v korist kot v škodo.

Naj omenim le mnoge investicije in dejavnosti izpeljane s pomočjo mehanizmov te skupnosti in varnosti, ki jo uživamo v primerjavi z mnogimi državami po Evropi in svetu.

Posebej bi rad izpostavil dejstvo, da Slovenija sodi med države z visokim nivojem okoljske osveščenosti. Vodilni smo pri deležu površne zajete v projekt Natura 2000 in naravnih parkov. To pomeni, da je ohranjanje neokrnjenosti narave visoko na lestvici naših vrednot. 

Upam si trditi, da k temu v veliki meri prispeva dejstvo, da smo Slovenci narod planincev in odgovornih ljubiteljev narave. Kar je edino prav, saj je neokrnjena narava bogastvo, ki ga nič ne more nadomestiti. In res je: prostora nismo podedovali ampak smo si ga izposodili od zanamcev – bomo sposobni vrniti dolg? 

Množičen obisk gora in drugih naravnih lepot je v velikem porastu. Kar je lepo, saj nas bivanje v naravi, plezanje na vrhove v navezah s prijatelji bogati v vseh pogledih, krepi nam telo in dušo ter gradi nova prijateljstva pa medsebojno povezanost. Na svoj način oblikuje naš značaj in pogled na svet. 

Po drugi strani je gorski svet občutljiv in množičen obisk ima tudi svojo temnejšo plat. Vse več je kazalcev ekološke degradacije občutljivega gorskega sveta. 

Zato se vse bolj utrjuje prepričanje, da bomo glede tega morali izvesti ukrepe, ki bodo omilili če že ne odstranili negativne vplive. Načrtujejo se omejitve dostopov z motornimi vozili in bolj organiziran obisk gora. To bo zahtevalo določeno mero strpnosti, razumevanja pa tudi odpovedovanja. 

Znotraj tega lahko in morajo odigrati pomembno vlogo planinska društva in njihova zveza. Prepričan sem, da jo bomo.

Preden zaključim bi se rad zahvalil vsem, ki so tako ali drugače prispevali k temu, da z današnjem druženjem primerno počastimo praznik in preživimo kar se da lep dan. 

  • Prva zahvala gre občini, ki že leta podpira druženje na Golici ob dnevu državnosti. Tako bo vsak udeleženec današnjega srečanja  s seboj odnesel lep spominek in vsaj delno nadomestil kalorije pokurjene na vzponu. 
  • Druga zahvala gre članom Pihalnega orkestra Jesenice – Kranjska Gora, ki so se požrtvovalno zagrizli v goliške strmine in s svojim igranjem dogodku dodali dodatno dimenzijo in zanos.
  • Tretja zahvala gre vsem članom društva, ki so prispevali k organizaciji današnjega srečanja: Janku, Hasanu, Maji in seveda članom GRS Jesenice, ki bodo poskrbeli za nas, če se, „bog ne daj“, zgodi kaj neljubega. 
  • Ne nazadnje gre zahvala oskrbnikoma Klavdiji in Bratislavu ter vsem njunim, ki so s svojo zavzetostjo poskrbeli, da bomo današnji dan užili v polni meri.

Hvala za vašo pozornost in na svidenja na gorskih vrhovih in poteh. Če prej ne pa ob letu osorej tu na Golici. Naj vas spomnim, da prihodnje leto naše društvo in tudi društvo GRS Jesenice praznujemo stoto obletnico ustanovitve. 

Čisto za konec mi dovolite, da povzamem po Jožu Čopu, čigar 130. letnico smo praznovali prav letos; "Pa bohlonej, k´smo prjatl!"