JUBILEJNO SREČANJE

Besedilo in foto: Janko Rabič


Med prijetnejše dejavnosti našega društva že desetletja sodi sodelovanje in povezovanje s slovenskimi planinci v zamejstvu. Na ta način, poleg velike ljubezni do gora in narave, negujemo in razširjamo prijateljske vezi z vsemi dobro mislečimi v domovini in zamejstvu, med različnimi narodi in narodnostmi.

Pobudnik srečanja planinskih društev Koroške, Furlanije Julijske Krajine vse do Trsta je bil Janez Košnik, dolgoletni predsednik PD Jesenice. 

Prvo srečanje je bilo septembra 1972 na Golici, udeležilo se ga je 150 planincev. Drugo srečanje, leta 1973, je organiziralo Slovensko planinsko društvo Trst na Ojstrniku v Karnijskih  Alpah. Tretje srečanje je bilo leta 1974 v organizaciji SPD Celovec na Bleščeči planini, leta 1975  v organizaciji SPD Stara Gorica  na Vrhu pri Sovodnju, leta 1976 zopet v organizaciji našega društva na Vršiču. 

Organizacijo srečanja vsako leto prevzame eno od društev v zamejstvu, SPD Trst, SPD Stara Gorica, SPD Čedad, SPD Celovec, PD Benečije ter na slovenski strani PD Jesenice v sodelovanju še z nekaterimi planinskimi društvi. Število udeležencev je različno. Največ, okoli dva tisoč, jih je bilo na desetem srečanju v Nabrežini. 

Letošnje 50. jubilejno srečanje je bilo v soboto, 11. junija v Svetem Lenartu v Italiji, organizirala ga je Planinska družina Benečije. Pozdrave naših članov in čestitke ob okroglem jubileju je zbranim udeležencem prenesel predsednik Ivo Ščavničar in predsednici Planinske družine Benečije, Luisi Battistig, izročil priložnostno darilo.