PRIZNANJE NA PODROČJU ŠPORTA

Besedilo: Raf, Matija, Janko; foto: Matija

Športna zveza Jesenice je v sodelovanju z Občino Jesenice in Zavodom za šport Jesenice v dvorani Gledališča Toneta Čufarja pripravila 15. podelitev priznanj za športne dosežke v preteklem letu, za posebne dosežke ter podelitev priznanj trenerjem in športnim delavcem za dolgoletno predano delo. Med prejemniki sta bila člana našega društva:

Matija Volontar - alpinist, član AO pri PD Jesenice je prejel srebrno plaketo Športne zveze Jesenice.

Matija Volontar je v letu 2022 poleg številnih odličnih vzponov doma in v tujini skupaj s še dvema soplezalcema – Borom Levičnikom in Žigom Oražmom – opravil prvenstveni vzpon v dotlej še ne preplezani zahodni steni 6180 m visoke gore Pomlaca/Ngole East

Za steno so potrebovali le dva dni in sicer 23. in 24. 10. 2022, smer pa poimenovali Screaming Barfies, Ocena: AI5/70-90°/IV-V, 1100 m.

Matija: 
Doma sem se pripravil na logistično sproščeno odpravo. Na Brniku se bomo usedli na letalo, se po nekaj dneh v Kathmanduju presedli na drugo letalo in nato po štirih dneh hoje dosegli bazo, sem si mislil. Sproščenost se je končala na domačem letališču, ko smo imeli probleme z dodatno prtljago in se zaradi logističnih težav ter slabega vremena ni vzpostavila do baze. Kot vodja, sem zaradi zapletov imel nekaj več dela in precej več stresa. Verjetno sem zaradi tega ob prihodu v bazo tudi zbolel. Takrat mi je nekaj prijateljev napisalo nekaj v smislu: Slab začetek, dober konec”. Takrat temu seveda nisem verjel in si tudi v sanjah nisem mogel predstavljati, kako dober, je lahko konec. Ko imaš vročino v bazi in zamujaš aklimatizacijo, je motivacija na dnu. Po nekaj dneh je bolezen minila in v glavi se mi je počasi vzpostavilo ravnovesje. Prvo aklimatizacijo sem opravil sam, kar je bilo prav blagodejno za dušo. Dobro počutje na višini je dvignilo motivacijo in spet sem bil nazaj v igri. Med drugo aklimatizacijo, ko smo nenavezani plezali kratke izpostavljene odstavke, sem se počutil odlično. Ko sva z Borom stala na predvrhu Pomlace, sem se zavedal, da sem pripravljen na glavni podvig, karkoli že to bo. Takrat smo bili namreč z mislimi še pri našemu prvotnemu cilju - J razu gore Tengi Ragi Tau. Vesel sem, da je pri odločitvi o zamenjavi cilja prevladala negotovost le-tega. To nam je omogočilo, da smo se znebili vseh morebitnih predsodkov in samo uživali v podvigu. Mogoče uspe, mogoče ne. Na koncu, se je naš skok v neznano obrestoval. In to močno. Splezali smo prvenstveno smer na deviški vrh v dobrih razmerah. Še sedaj ne morem popolnoma dojeti koliko stvari se je moralo poklopiti, da nam je to uspelo. Hvala Boru in Žigu za dobro družbo in PZS za podporo.

(povzetek iz poročila; nekaj fotografij je iz bogatega nabora preplezanih smeri) 


Tjaša Kosič - načelnica Športno plezalnega odseka, je za 15-letno trenersko in organizacijsko delo v odseku prejela bronasto plaketo Športne zveze Jesenice.

Obema iskreno čestitamo!