DOBITNIK NAJVIŠJEGA PRIZNANJA PZS

Zbrala Maja, foto: arhiv GRS Jesenice

Planinska zveza Slovenije vsako leto z najvišjimi priznanji izrazi spoštovanje posameznikom za dolgoletno predano prostovoljsko delo na različnih področjih planinske dejavnosti, tako v lokalnem kot širšem družbenem okolju. Na svečani podelitvi v Slovenski Bistrici je 3. decembra 2022 podelila svečane listine PZS 11 zaslužnim posameznikom, spominske plakete PZS 22 planincem ob življenjskih jubilejih in pet priznanj vodstva PZS za posebne dosežke.

Najvišja priznanja PZS so skromna pozornost in edina nagrada, ki jo lahko planinska organizacija podeli zaslužnim posameznikom za njihovo dolgoletno prostovoljno delo na različnih področjih planinske dejavnosti. "Ta priznanja so odraz spoštovanja do vaših naporov in prizadevanj v matičnih društvih in organih PZS, ki ste jih skozi desetletja svojega dela vgradili v mozaik svojega delovanja. Kot prostovoljci ste na različnih področjih opravili izjemno delo za širitev planinstva v Sloveniji in ga tudi vsak po svoje zaznamovali. Prav vsi in vsak izmed vas ste prispevali pomemben delež k rasti slovenskega planinstva in s tem postali tudi najboljši zgled mlajšim generacijam. Naj vas ob prejemu priznanja navdaja občutek, ki daje veličino vsem velikim osebnostim iz zgodovine - ponos in olajšanje, da je vendarle ostalo nekaj za vsakim od vas, kar ni vezano na materialni svet potrošništva," je v biltenu ob svečani podelitvi priznanj zapisal podpredsednik PZS Jože Bobovnik (povzeto pzs.si)

Spominsko plaketo PZS je prejel dolgoletni član PD Jesenice:

Branko Klinar je eden izmed tistih, ki so jih planine privabile že v zgodnji mladosti. Poiskal je pot v članstvo planinskega društva na Jesenicah, se včlanil v alpinistični odsek in pisal bogato alpinistično pot. Tedaj je veljalo nepisano pravilo, da če si dober alpinist, boš postal tudi dober gorski reševalec − kar mu je uspelo do popolnosti. Brankov prispevek k razvoju in obstoju planinske dejavnosti v domačem kraju je velik. Zaupane so mu naloge, ki zahtevajo preudarnega in razumevajočega človeka. Z leti se vse spremeni, vendar ne za Braneta. Še vedno obiskuje gorski svet, ki se mu je zapisal. (zapisal Vlado Hlede)

Čestitamo!