NA OBISKU

Besedilo: Janko Rabič, foto: Aljoša Žnidar

Sodelovanje pobratenih mest Nagolda in Jesenic dobiva nove razsežnosti. Septembra 2019 je skupina planincev iz pobratenega nemškega mesta med enotedenskim obiskom gorenjskih gora izrazila željo po tesnejšem sodelovanju s člani Planinskega društva Jesenice. Takrat smo navezali prve stike, potem pa je korona virus za dve leti prekrižal vse načrte, predvsem njihovo željo, da bi v maju, v času cvetenja ključavnic, osvojili Golico. Turistični vodnik Aljoša Žnidar se je potrudil in jim za čas bivanja pripravil pester program.


Skupino planincev je v ne najbolj prijaznem vremenu s Pristave preko bevške planine in sedla Suha do koče na Golici popeljal naš predsednik Ivo Ščavničar. Čeprav jih je pet ur močil dež, so vztrajali, naslednji dan pa stopili na vrh Golice. Ob vrnitvi so si ogledali Planino pod Golico - miniaturne planiške skakalnice, obiskali so rezbarskega mojstra Cena Razinger, ... nato pa so po stari rudni poti skozi najstarejše naselje Murova odšli. na Jesenice na ogled Stare Save. 

V času bivanja v občini jih je na Pristavi pozdravil župan občine Jesenice Blaž Račič. V pogovorih skupaj z našim predsednikom Ivom Ščavničarjem smo zadovoljstvom ugotavljali, da so tovrstni obiski prava pot za širitev sodelovanja med občani obeh mest, ki odpirajo nove priložnosti za medsebojno povezovanje planincev. 

Nekaj dni po vrnitvi v Nagold so planinci poslali zahvalo za vsa doživetja na Jesenicah, na Golici in v okolici in za pester program. Izrazili so željo po ponovnem srečanju, tokrat v Nagoldu.