POČITNICE VZ KRANJ

Besedilo in foto: Tina Ćorić


10. avgusta 2021 smo se z petimi mladostniki iz Vzgojnega Zavoda Kranj, z velikimi pričakovanji po novih dogodivščinah, odpravili na štiri dnevni tabor v osrčju Alp, v Kočo pri izviru Soče. Prvi dan smo si ogledali Kranjsko goro, se osvežili v jezeru Jasna in na vrhu Vršiča odpravili na pohod na Slemenovo Špico. Za nekatere udeležence je bil to prvi pohod na Vršiču in v hribe sploh, smo pa prvi izziv opravili brez problema in bili navdušeni nad svojimi sposobnostmi in lepimi razgledi v večernem soncu. Zvečer smo prispeli v kočo pri izviru Soče, kjer so nas presenetili s svojo prijaznostjo, skrbnostjo in odlično hrano. 

Drugi dan smo se peš od koče odpravili raziskovati Zapotoške slapove in se povzpeli na planino Zapotok, kjer smo uživali v lepi naravi ter se dodobra najedli borovnic na poti. Srečali smo še veverico, srnjaka, gamsa in videli tudi Alpskega kozlička, kar nas je zelo presenetilo, saj tako pestrega živalskega nabora v enem dnevu nismo pričakovali. Popoldne smo se okopali v Soči in se ohladili od dolgega napora. V koči so nas razveselili, kot so to povedali otroci - z "najboljšimi makaroni v življenju", odlično sladico in prijetnim klepetom. 

Tretji dan smo si zaželeli raziskati še prekrasno dolino reke Soče, zato smo se priključili vodenemu ogledu po Soški poti. Izvedeli smo veliko informacij o nastanku doline, življenju ljudi in ogromno informacij o varstvu narave. Pot nam je bila zelo všeč, saj smo se lahko vsaj en dan oddahnili od hoje v klanec in se nato še dolgo časa namakali v reki Soči. 

Zadnji dan smo se stežka poslovili od prijaznega osebja v koči, ki je za nas zelo srčno skrbelo. Odpravili smo se na pot, si ogledali še velika korita Soče, trdnjavo Kluže, se kopali v Koritnici in kasneje še v Rabeljskem jezeru.

Štirje dnevi so minili zelo hitro, smo pa v tem času pridobili ogromno novih prijateljstev, si napolnili baterije v prelepi naravi in uživali v okolici prelepe Soče, obdani z toplimi in prijaznimi ljudmi.

Ob tem se iskreno zahvaljujemo Planinskemu društvu Jesenice, ki so nam odstopili prostore v koči in pomagali pri sami organizaciji tabora in pridobivanju donacij. Zahvaljujemo se tudi izredno prijaznemu osebju na Koči pri izviru Soče, ki je vsak dan z velikim nasmehom skrbelo za nas.

Hvala vsem donatorjem: Davidov Hram, Kokos Agency, Mesarija Mlinarič, Fama, Kvibo za vaše prispevke, brez vas si tabora ne bi mogli privoščiti. Z vašim prispevkom ste otrokom omogočili kakovostno preživljanje počitnic v naravi, kar do sedaj niso imeli možnosti in so bili vsi soglasni, da se tja z največjim veseljem še vrnejo.

Hvala za vašo srčnost in pripravljenost,

David, Nika, Kaja, Nika, Slavko in vzgojiteljici Tina in Maja, Vzgojni zavod Kranj