OBSEŽNO DELO NAŠIH MARKACISTOV

poročilo

Besedilo: Janko Rabič, foto: arhiv Odseka markacistov


Markacisti Društva PD Jesenice - Branko Jensterle , Hasan Felić, Darko Bradaškja in Ivo Ščavničar - skrbijo za 26 planinskih poti, ki vodijo do naših postojank in na okoliške vrhove. Vsako leto, predvsem v spomladanskih mesecih, odpravljajo posledice, ki jih za seboj pusti zima, obnavljajo markacije in nameščajo usmerjevalne table. 

Lanski jesenski vetrolom in obilna zima sta na posameznih poteh pustila za seboj veliko »razdejanje«, markacisti so jih začeli odpravljati spomladi. Predvsem so žagali podrto drevje na poti z Vršiča v Trento in do izvira Soče. Na delu poti med Vršičem in Trento so namestili skrinjico za novo kontrolno točko krožne planinske poti Jeseniški cirkl. 

Obsežno delo so v sklopu zvezne akcije Komisije za planinske poti PZS opravili na naši poti z Vršiča na Malo Mojstrovko - na zahtevnejšem delu pod sedlom Grebenci so ob steni namestili sto metrov nove jeklenice in petdeset klinov. Planinska pot je tako  bolj varna in lažje prehodna. 

Na razširjeni karavanški poti proti Golici, od Savskih jam do spodnje postaje tovorne žičnice, so namestili nove oznake in usmerjevalne table. Sodelovali so v projektu pohodniških poti Občine Jesenice. Na Mežakli so od razgledišča Špica do Planskega vrha namestili nove  usmerjevalne table. Na prošnjo Občine Jesenice so namestili usmerjevalne table na turno kolesarski poti Trans Karavanke in razširjeni planinski poti Juliana Trail, ki potekata tudi skozi občino Jesenice. Skupaj so  markacisti v tem letu opravili vreč kot tisoč prostovoljnih ur.