PRAZNIČNO IN MNOŽIČNO NA 10. POHODU NA GOLICO

Fotografije in besedilo; Janko Rabič, Maja Perko

Občina Jesenice nam je v torek, 25. Junija 2019, na praznik dneva državnosti, ponovno zaupala organizacijo pohoda na Golico - desetega po vrsti. Okoli 370 pohodnikov se je povzpelo na priljubljen vrh Karavank. Sledila je kratka slovesnost, pri koči sta praznične besede izrekla podžupan Občine Jesenice, Miha Rezar in predsednik našega društva, Vlado Hlede

Ob tej priliki smo odprli fotografsko razstavo Trenutki Golice. Natečaj pod istim imenom je potekal lansko letno planinsko sezono. Žirija v sestavi Marija Heberle Perat, Lado Brišar in Bogdan Bricelj (člani Fotografskega društva Jesenice) je ocenila prispele fotografije in razdelila tri nagrade in tri pohvale. 

"Pri razdelitvi nagrad smo upoštevali pravilo FZS, da vsak avtor lahko prejme samo eno nagrado. Avtorji so ujeli v objektiv najrazličnejše privlačne motive v vseh letnih časih: barvite sončne vzhode in zahode, dramatične oblake, meglice, planince med vzponom in razgledovanjem, celo glorijo. Težko se je bilo odločiti, katere fotografije so najboljše." (Bogdan Bricelj)

Prvo nagrado je žirija namenila avtorju Alešu Krivicu za fotografijo Narcise pod vrhom Male Golice, drugo nagrado je prejel Sandi Bertoncelj (Blessed Moment), tretjo pa Domen Mirtič Dolenec (Vzhod na Golici); pohvale so prejeli: Darko P. Ferjan (Objem), Nataša Tavželj (Skok v nov dan) in Andrej Maver (Zadnji sneg). Večina nagrajencev je bila med navzočimi, nagrade in priznanja sta jim izročila Maja Perko in Vlado Hlede.

Razstava je na ogled do 30. Septembra. Čestitamo vsem avtorjem za poslane fotografije, še posebej nagrajencem. Ob enem se zahvaljujemo Fotografskemu društvu Jesenice za strokovno oceno fotografij in pomoč pri razstavi. Zahvala tudi Občini Jesenice in Factory Store za prispevane nagrade, ki smo jih podelili nagrajenim avtorjem fotografij.

Na družabnem srečanju pred kočo so za veselo razpoloženje poskrbeli člani tria Jakopič iz Planine pod Golici.

Malo statistike - od vseh desetih dosedanjih pohodov je bil letošnji med najbolje obiskanimi. Vseh desetih pohodov se je doslej udeležilo blizu dva tisoč pohodnikov.