Koča na Golici bo ODPRTA od 13.4. do 14.4.

Ta vikend bo koča ponovno odprta. Vabljeni!
Spremljajte nas na naši Facebook strani, kjer bomo obveščali o razmerah na poti do koče.

Opozorila in informacije spremljajte na:

https://vreme.arso.gov.si/plazovi
https://crossrisk.eu/dev


Ob jubileju PD Jesenice odprli muzejsko razstavo Gore in srčnost

Mojstrana, 15. marca 2024 – Ob stoletnem jubileju Planinskega društva Jesenice smo danes ob navzočnosti članov društva, planinskih prijateljev in gostov odprli muzejsko razstavo z naslovom Gore in srčnost. Avtorica razstave, kustosinja za planinstvo v Slovenskem planinskem muzeju Saša Mesec je v sodelovanju s člani društva zbrala obsežno gradivo v katerem se v besedi, sliki in s predmeti zrcali stoletna zgodovina zavzetih planinskih zanesenjakov, rodoljubov in prijateljev gora na Jesenicah in v okolici. Predstavljeni so pomembni mejniki v delovanju društva, gorniške legende, dejavnosti odsekov, planinske postojanke, urejanje poti in sodelovanje z zamejskimi planinskimi društvi. Uvodne pozdravne besede sta zbranim namenila direktor Gornjesavskega muzeja Jesenice Aljaž Pogačnik in predsednik Planinskega društva Jesenice Ivo Ščavničar, razstavo je odprl podpredsednik Planinske zveze Slovenije Martin Šolar. Za dobrodošlico obiskovalcem so pred muzejem z ubranimi zvoki poskrbeli člani Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora, veliki simpatizerji planincev, v kulturnem programu je na otvoritvi nastopil Kvintet Vintgar. Muzejska razstava Gore in srčnost bo na ogled do 1. junija 2024. Tekst : Janko Rabič Foto : Katja Žvan

Stoletni jubilej našega društva

Pri našem društvu smo v pričakovanju velikega in pomembnega jubileja. Marca bo minilo okroglih sto let, ko so leta 1924 planinski zanesenjaki, rodoljubi in prijatelji gora na Jesenicah in okolici ustanovili samostojno podružnico Slovenskega planinskega društva. Od takrat do današnjih dni generacije članov pišejo zgodovino, ki se zrcali v bogati društveni dejavnosti, gradnji, vzdrževanju in obnovi planinskih postojank in vzgoji mladine.

Ob jubileju društva se bo zvrstilo več dogodkov. Najprej bo 15. marca ob 18. uri   otvoritev dokumentarne razstave v prostorih Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani,  ki jo kustosinja za planinstvo  Saša Mesec pripravlja v sodelovanju z našim društvom. 

Posebej praznično bo v Koči na Golici, kjer bomo  obeležili  40 let od izgradnje nove koče. 

11. maja bo prireditev združena s praznovanjem 150 letnice jeseniških godb in igranjem Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora znamenite polke Na Golici pred kočo.  Ob tej priložnosti bomo  odprli razstavo o gradnji koče. Objavili bomo  fotografski natečaj Golica in 100 let Planinskega društva Jesenice, razstavo izbranih fotografij bomo  v koči  odprli 25. junija v  okviru pohoda Občine Jesenice na Golico. 

Jubilej bomo  zaokrožili 7. septembra z Dnevom Jeseničanov na Golici.

Rezervacijski obrazec Golica

Koča na Golici privablja zimske obiskovalce

Koča na Golici, ki jo imamo  v upravljanju člani Planinskega društva Jesenice, v letošnji zimi privablja veliko ljubiteljev gorskih vzponov.  Odprta je  ob vikendih in praznikih, za  dobro ponudbo in počitek po opravljeni turi skrbi nov oskrbnik Janez Zore. 


Prijetna druščina je stran od bučnega vrveža in petard v dolini v koči  veselo nazdravila novemu letu 2024. 


V decembru so vremenske in snežne razmere dopuščale varen vzpon do koče, za pot je dodatno poskrbel  markacist Hasan Felić.

 

Planinci pozimi prihajajo od vsepovsod, poleg domačinov tudi iz drugih krajev Gorenjske in Slovenije.  Velikega zanimanja je deležna akcija Prijatelj Golice, ki poteka do aprila letos. V koči je na voljo knjiga, kjer vsak vpiše vzpon, velja eden na dan.  Vse, ki bodo zbrali največ vzponov, čaka darilo. Doslej so zabeležili že skoraj 400 vzponov, najbolj vztrajni jih imajo že več kot 15.  


Pri društvu posebej  poudarjamo  da je odprtost koče prilagojena zimskim razmeram. Vsem priporočamo,  da se na pot odpravijo v primernem vremenu, z ustrezno opremo, predvsem derezami,  in telesno pripravljeni  za takšen  vzpon. Vse informacije  o odprtosti koče so  na voljo na spletni strani društva in družabnih omrežjih. 


Aktualne vsebine

 

Uradne ure

Od 1.2.2024 imamo uradne ure ob sredah popoldne, od 16.00 do 18.00
Preberi več

Prijatelj Golice in pridružitev akciji "ŠE KAM DRUGAM"

Preberi več

NOVI ZMAGOVALCI JESENIŠKEGA CIRKLA

Pri našem društvu smo leta 2017 s krožno planinsko potjo Jeseniški cirkl uvedli novost za ljubitelje pohodništva na območjih, kjer imamo svoje postojanke. Cilj je predvsem še bolj približati postojanke in spodbujanje zdravega gibanja v gorski naravi. Poti niso zahtevne, primerne so tudi za družine.
Besedilo: Janko Rabič
Preberi več

PROŠNJA ZA DONACIJO

Planinsko društvo Jesenice malo manj kot 100 let povezuje enako misleče – planince, alpiniste, gorske reševalce, markaciste, … Poleg osnovnega poslanstva pa upravlja 5 planinskih koč – štiri v Julijskih Alpah in eno v Karavankah. Vse koče, razen ene, obratujejo le sezonsko – v času letne planinske sezone. Glavno poslanstvo planinskih koč je planincem in turistom nuditi varno zavetje, prenočišče ter dobro postrežbo in domačno počutje.
Preberi več

POMOČ PRI ZBIRANJU GRADIVA

Vabimo vas k sodelovanju pri zbiranju zgodovinskega gradiva.
Preberi več

PODATKI O PRODAJI SLIK

Od ponedeljka, 29.05.2023 so slike naprodaj brez draženja. Možen je ogled ob ponedeljkih od 9.00 do 11.00 ure
Preberi več

KLOPCA LJUBEZNI NA GOLICI

Krog in krog poljane rož ... in klopca ljubezni ... Želite še kaj lepšega?
Preberi več

INFO TOČKA NA GOLICI

19. maj 2018 - odprtje Info točke v Koči na Golici
Jesenice, 18. maj 2018
Preberi več